Werken bij de Hartekamp Groep - EVB cliënten
Overslaan naar content

EVB.

Mensen met een ernstige verstandelijke beperking (evb) worden gekenmerkt door een laag IQ (onder de 35) en beperkingen in het adaptief functioneren én een matige, ernstige of zeer ernstige verstandelijke beperking.

Mensen met een ernstig verstandelijke beperking zijn beperkt in het begrijpen, leren en onthouden van informatie.

Het vermogen van deze cliënten om zich aan te passen aan de eisen van de samenleving of de mate waarin de persoon sociaal redzaam is, zijn gelimiteerd. Uiteindelijk bepaalt dit de mate van ernst van de beperking en de ondersteuningsbehoefte in het dagelijks leven. Ook kunnen ze lichamelijke en psychische problemen ervaren moeite hebben met prikkelverwerking. Er is tevens vaak sprake van een disharmonisch ontwikkelingsprofiel.

Uitdagingen en kansen in werken met evb-cliënten.

Het is een heel diverse groep cliënten die hun hele leven intensieve ondersteuning nodig heeft. Vaak zijn mensen met ernstige verstandelijke beperkingen minder goed met taal, in begrijpen en spreken. Ze communiceren vooral non-verbaal. Dit betekent dat deze groep cliënten afhankelijk van anderen zijn om hen goed te begrijpen. Het is daarom heel belangrijk dat de begeleiding precies wordt afgestemd op de cliënt; ook het zien en interpreteren van (vaak kleine) signalen zijn hierbij essentieel.

De uitdagingen bij deze groep cliënten, maakt het werk ook juist zo ontzettend leuk. Iedere cliënt heeft een uitgesproken eigen persoonlijkheid, maar kan vanwege zijn of haar beperking kunnen ze hier soms lastig mee omgaan. Jij herkent momenten van spanningsopbouw er zorgt ervoor dat het niet tot een escalatie komt. Je bewaart de rust en geeft met persoonlijke aandacht de liefde die ze allemaal verdienen.

Benieuwd hoe een dag als begeleider van cliënten met evb er uit ziet? Bekijk dan deze video waarin Yola vertelt over haar ervaringen!

"Dit werk bevalt mij goed. Er is heel veel afwisseling. We hebben een mooi divers team van jong en oud.”

Luc Lionahr Persoonlijk Begeleider

begeleider

Vacatures werken met evb-cliënten.

6 van 53 weergegeven