Werken bij de Hartekamp Groep - Doelgroepen
Overslaan naar content

Cliënten Hartekamp Groep.

Ieder mens wil genieten, ontspannen en zich ontwikkelen. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat niet anders maar niet altijd eenvoudig. Met de juiste begeleiding en op de juiste plek kunnen ook zij zich prettig, nuttig, gewaardeerd en thuis voelen. Voor wie maak jij het verschil?

Voor wie maak jij het verschil?

Elke dag zo goed mogelijk. Dat is het motto van de Hartekamp Groep. Wij ondersteunen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking in hun ontwikkeling. Cliënten leren, werken en wonen zoals zij dat zelf graag willen. Ruimte om te proberen in een veilige omgeving is daarbij van groot belang.

De Hartekamp Groep heeft meer dan 40 woon- en dagbestedings- locaties. Het is begrijpelijk dat je misschien niet gelijk weet voor welke cliënten jij zou willen werken. Meer weten? Lees dan verder en beslis wat bij jou past.

Licht verstandelijke beperking (lvb).

De ontwikkelingsleeftijd van mensen met een licht verstandelijke beperking ligt in de meeste gevallen lager dan de biologische leeftijd. Omdat veel cliënten met een lvb verbaal sterk zijn, worden zij regelmatig overschat. Aan de buitenkant kun je namelijk niet altijd zien dat iemand een verstandelijke beperking heeft.

Matig verstandelijke beperking (mvb).

Mvb-cliënten hebben beperkingen in het adaptief functioneren. Hiermee wordt het vermogen bedoeld om zich aan te kunnen passen aan de eisen van de samenleving of de mate waarin de persoon sociaal redzaam is.

Ernstig verstandelijke beperking (evb)

Mensen met een ernstige verstandelijke beperking (evb)worden gekenmerkt door een laag IQ en serieuze beperkingen in het adaptief functioneren én een matige, ernstige of zeer ernstige verstandelijke beperking.

Ernstig meervoudige beperking (emb)

Mensen met emb hebben op alle levensgebieden ernstige beperkingen: op motorisch vlak, op het gebied van prikkelverwerking, communicatie en lichamelijk. Deze beperkingen versterken elkaar, dat maakt deze cliënten helemaal afhankelijk van hun omgeving.

Jeugd en gezin.

De ontwikkeling van kinderen (0-18 jaar) binnen Jeugd en Gezin verloopt meestal niet vanzelf. Het kind gaat bijvoorbeeld beperkter op onderzoek uit en begrijpt vaak minder van de wereld om hem heen. Daarom is het belangrijk dat jij als zorgmedewerker het kind en de omgeving ondersteunt én helpt bij het ontdekken.

Complexe zorg.

Complexe zorg gaat niet over het niveau van functioneren van een cliënt, maar over hoeveel zorgvragen er zijn én hoe complex deze zijn. Bij complexe zorg hebben de verschillende zorgvragen vaak veel met elkaar te maken. Naast een verstandelijke beperking is er ook sprake van gedragsproblematiek. Alle punten moeten tegelijk worden aangepakt. Daarom is het belangrijk dat alle disciplines en diensten binnen de Hartekamp Groep goed samenwerken.