Complexe zorg - Werken bij de Hartekamp Groep
Overslaan naar content

Complexe zorg.

Complexe zorg gaat niet over het niveau van functioneren van een cliënt, maar over hoeveel zorgvragen er zijn én hoe complex deze zijn. Bij Complexe zorg hebben de verschillende zorgvragen vaak veel met elkaar te maken. Naast een verstandelijke beperking is er ook sprake van gedragsproblematiek. Alle punten moeten tegelijk worden aangepakt. Daarom is het belangrijk dat alle disciplines en diensten binnen de Hartekamp Groep goed samenwerken.

Zorgen dat cliënten zo prettig mogelijk kunnen leven

Complexe zorg is een werkterrein waarin je als zorgprofessional te maken krijgt met een breed scala aan medische, gedragsmatige, sociale en emotionele uitdagingen bij de cliënt.

Het belangrijkste doel bij de zorg voor mensen met een complexe zorgvraag is dat we de cliënt zien. We zien de wensen, mogelijkheden en behoeften. Ondanks de uitdagingen waarvoor de cliënt wordt gesteld, ondanks moeilijk verstaanbaar gedrag: we blijven persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Ook al is daar vaak een lange adem voor nodig. 

Werkzaamheden.

Om te zorgen dat cliënten met een complexe zorgvraag uit het leven halen wat erin zit, bieden we een multidisciplinaire aanpak die zich richt op alle levensgebieden. We gebruiken Versterkend Begeleiden en beproefde methodieken die passen bij de problematiek. Als het nodig is, bieden we behandeling.

De complexe zorgvraag kan de relatie tussen de cliënt en anderen moeilijk maken. De draagkracht van de relatie speelt daarom een belangrijke rol. Een langdurige, onvoorwaardelijke relatie met de cliënt en zijn netwerk is de basis. We sluiten bij de aanpak zoveel mogelijk aan bij het niveau van functioneren van de cliënt en zijn netwerk. Als begeleider word je actief ondersteund bij de mentale weerbaarheid die hierbij van je gevraagd wordt.

We ondersteunen op maat. Hierbij staan de draagkracht, mogelijkheden en de ontwikkeling van de cliënt centraal. Zelfs als het perspectief soms onduidelijk is.

De Hartekamp Groep heeft een mini docu-serie gemaakt, waarin collega's vertellen over hun werk met complexere doelgroepn. Bekijk de video's hieronder!

“De mens is zo interessant. Ik vind het geweldig om te onderzoeken waarom iemand doet wat hij of zij doet. Die puzzel oplossen samen met het netwerk, dagbesteding, de woning en de cliënt is prachtig werk.”

Rikje ter Avest Senior gedragsdeskundige

begeleider