Werken bij de Hartekamp Groep - EMB cliënten
Overslaan naar content

EMB.

Cliënten met een ernstige meervoudige verstandelijke beperking (emb) hebben naast hun verstandelijke beperking op meerdere levensgebieden ernstige beperkingen: op motorisch vlak, op het gebied van prikkelverwerking, communicatie en lichamelijk. Deze beperkingen versterken elkaar, dat maakt dat deze cliënten grotendeels afhankelijk zijn van hun omgeving. Iedere wens of behoefte, klein of groot, moet door een ander worden opgemerkt en begrepen.

Het omgaan met mensen met een ernstig meervoudige verstandelijke beperking vereist specifieke benaderingen en vaardigheden.

Cliënten met EMB kunnen ook bijkomende problemen hebben, zoals genetische aandoeningen, psychische of psychiatrische symptomen of stoornissen en/of lichamelijke of psychische gezondheidsproblemen (reflux, slaapproblemen, epilepsie, obstipatie, slechtziendheid, slechthorendheid of hersenletsel).

 Indien er bij een cliënt met emb sprake is van moeilijk verstaanbaar gedrag, noemen we dit emb+. Moeilijk verstaanbaar gedrag kan heel divers zijn en soms per moment of situatie verschillen. Denk aan destructief gedrag, zoals zelfverwonding, agressie, dwangmatigheden, depressies of teruggetrokken gedrag en het missen van motivatie.

Uitdagingen en kansen in werken met emb-cliënten.

Communicatie met emb-cliënten kan een uitdaging zijn. Zij kunnen verbaal vaak niet communiceren, moeilijk bewegen en soms ook slecht zien of horen. Ook contact maken kost tijd en zit hem in kleine signalen, zoals een gezichtsuitdrukking of een beweging.

Begeleiding en ondersteuning bij de algemene dagelijkse handelingen (adl) is een belangrijk onderdeel van het werk. Bij emb-cliënten komen problemen voor met de ontwikkeling van de hersenen, waardoor cliënten moeite hebben om emoties te reguleren. Emb-cliënten hebben tevens moeite met het herkennen van bijvoorbeeld emoties, spanning, pijn en ongemakken.

Het werk als begeleider van emb-cliënten kan, zeker in het begin, een uitdaging zijn. Na verloop van tijd begin je echter de cliënten steeds beter te leren kennen. Je voelt precies aan wat zij nodig hebben en de kleine signalen worden voor jou een volwaardige manier van communiceren. Iedere cliënt heeft zo zijn/haar eigen zorgvragen en ontwikkeling. Samen met andere betrokken collega's stel je voor iedere cliënt een persoonlijk plan op. Zo verdient iedere cliënt een eigen, persoonlijke en vooral liefdevolle benadering met de begeleiding.

Benieuwd hoe een dag als begeleider van cliënten met emb er uit ziet? Bekijk dan de video hieronder, waarin Iris vertelt over haar ervaringen!

“Elke dag ben ik op zoek naar wat op dat moment werkt voor een cliënt. En wat de ene dag werkt, hoeft de andere dag niet te werken.”

Lativa Möhlen Senior Begeleider

begeleider

Vacatures werken met emb-cliënten.

Begeleider Dagbesteding
  • Duinwijklaan 28, Beverwijk
Begeleider Wonen
  • Richard Holkade 7 C/D, Haarlem
Begeleider Wonen
  • Richard Holkade, Haarlem
Begeleider Wonen
  • Duinwijklaan 28, Beverwijk
Begeleider wonen
  • Duinwijklaan F/G, Beverwijk
6 van 24 weergegeven