Werken bij de Hartekamp Groep - LVB cliënten
Overslaan naar content

LVB.

De ontwikkelingsleeftijd van mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) ligt in de meeste gevallen lager dan de biologische leeftijd. Omdat veel cliënten met een LVB verbaal sterk zijn, worden zij regelmatig overschat. Aan de buitenkant kun je namelijk niet altijd zien dat iemand een verstandelijke beperking heeft.

Praat met me, niet over me.

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak ondersteuning nodig bij verschillende aspecten van het leven, zoals onderwijs, werk, wonen en sociale relaties. Een licht verstandelijke beperking wordt gekenmerkt door een IQ lager dan 70.

In het dagelijks leven lopen lvb-cliënten tegen verschillende problemen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; informatieverwerking, plannen, abstract denken, problemen oplossen, schools leren, lezen, schrijven, rekenen. En ook het aangaan en onderhouden van relaties, het voeren van een gesprek, inzicht hebben in de verwachtingen van anderen. Hierdoor kan het voor een cliënt lastig zijn om (goed) te voldoen aan de eisen die de maatschappij stelt. Het kan voorkomen dat iemand naast zijn lvb problemen heeft met het reguleren van gedrag. We spreken dan van complexe zorg, ook wel lvb+.

Uitdagingen en kansen in werken met lvb-cliënten.

Welke ondersteuning lvb-cliënten nodig hebben, kan erg verschillen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van leeftijd, levensfase en wat iemand voor doelen en dromen heeft.

Het is daarom van belang dat de begeleiding aansluit op de wensen en behoeften van de cliënt. Als begeleider sta jij naast de cliënt en bied je hulp bij persoonlijke ontwikkeling op individueel niveau. Sommige cliënten zullen doelen hebben als het beter leren lezen, andere cliënten zul je helpen om beter te leren plannen en organiseren.

Benieuwd hoe een dag als begeleider van cliënten met lvb er uit ziet? Bekijk dan de video hieronder, waarin Karin vertelt over haar ervaringen!

Jeroen vertelt in hier over het werk met lvb+ cliënten.