Werken bij de Hartekamp Groep - MVB cliënten
Overslaan naar content

MVB.

Mensen met een matig verstandelijke beperking (mvb) hebben moeite om zich aan te passen aan de eisen van de samenleving en met sociale redzaamheid. Daarnaast hebben mvb-cliënten problemen in het dagelijks leven op de volgende gebieden: sociale vaardigheden (sociale relaties), conceptuele vaardigheden (schrijven en lezen) en praktische vaardigheden (dagelijkse zelfzorg).

Cliënten helpen bij het dagelijkse leven en het bereiken van hun dromen

Mvb-cliënten hebben moeite met het begrijpen van complexe informatie en kunnen problemen hebben met het aanleren van nieuwe vaardigheden. Deze beperking heeft invloed op verschillende aspecten van hun leven, zoals communicatie, zelfredzaamheid, en sociale interactie. Mvb-cliënten hebben een IQ tussen de 35 en 50 en beperkingen in het adaptief functioneren.

Ook is er vaak sprake van bijkomende problematiek, zoals het Downsyndroom, psychische of psychiatrische symptomen of stoornissen, denk aan ASS of hechtingsproblematiek. Tot slot spelen er hierdoor soms ook lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen.

Bij mensen met mvb zie je regelmatig moeilijk verstaanbaar gedrag.

Uitdagingen en kansen in werken met mvb-cliënten.

Bij mvb-cliënten is er vaak een groot verschil tussen wat zij kunnen, de vaardigheden die zij ontwikkeld hebben, en wat zij sociaal-emotioneel aan kunnen. In de begeleiding van mensen met een matig verstandelijke beperking is het de kunst om de juiste balans te vinden, omdat overvraging of juist te weinig aandacht voor de behoefte eigen keuzes te maken op de loer liggen.

Dit is maatwerk, waarbij de cliënt zoveel mogelijk regie houdt en ondersteund wordt waar het nodig is. Als hierin een balans wordt gevonden, dan zal de cliënt zich veilig voelen en is er ruimte voor groei en ontwikkeling.

Benieuwd hoe een dag als begeleider van cliënten met mvb er uit ziet? Bekijk dan de video heironder, waarin Nicole vertelt over haar ervaringen!

"Het fijne bij de Hartekamp Groep is dat je je kunt ontwikkelen en dat je meteen het vertrouwen krijgt om met de groep te werken. Ik voel me echt gehoord en dat vind ik heel belangrijk."

Mark Vennik Begeleider

begeleider