Nachtzorg - Werken bij de Hartekamp Groep
Overslaan naar content

Nachtzorg.

Werken in de nachtzorg bij de Hartekamp Groep is veelzijdig waardoor geen nacht hetzelfde is en het dus nooit saai is. Onze nachtteams zijn verantwoordelijk voor veel cliënten met verschillende soorten zorgvragen. Die diversiteit maakt werken in de nacht een dynamische en diverse werkomgeving.

Nòg een voordeel van werken in de nacht is dat je een goed salaris ontvangt voor minder uren.  Een nachtzorg dienstverband is vaak 20 uur per week. Dat betekent dat je een aantal dagen achter elkaar werkt (bijvoorbeeld 4 á 5 dagen) en dan een reeks van 9 á 10 dagen vrij bent.

Nachtzorg, een vak apart.

Werken in de nacht vraagt van jou dat je je aanpast aan een omgekeerd ritme: ideaal voor nachtbrakers! Als de begeleiders op de woning klaar zijn met hun dienst, begint jouw werkdag.

De nachtteams krijgen op de locaties aan het begin van de nacht informatie van de avonddienst met ondersteuning van de rapportage in het ECD (Elektronisch Cliënten Dossier). Aan het einde van de nacht zet de nachtdienst de bijzonderheden weer door aan de dagdienst.

In de film 'De Hartekamp Groep in de nacht, 24-uurszorg in the spotlight 'wordt een deel van het 'nachtteam' gevolgd met de camera. Bekijk de video hieronder! 

Werkzaamheden.

In de nacht maken we voor de cliënten onderscheid tussen twee soorten zorg, geplande en ongeplande. Geplande zorg is zorg die voor het begin van de nacht al vaststaat. Deze zorg is nodig om de cliënt een goede en veilige nachtrust te bieden.

Geplande zorg gebeurt in overleg met de persoonlijk begeleider(woning) en contactpersoon (nacht).  Ongeplande zorg is zorg die niet van tevoren vaststaat. Door middel van de zorgcentrale (audio, oproep, camera en andere melders) weet de centralist of de cliënt zorg nodig heeft en geeft dit door aan de nachtbegeleiders. We vinden het hierbij belangrijk om cliëntgericht te werken en om iemand niet onnodig wakker te maken.  

Verder is een belangrijk aspect van werken in de nachtzorg het observeren van cliënten, zodat je mogelijke veranderingen tijdig opmerkt. In noodgevallen kan het zijn dat je eerste hulp moet coördineren en verlenen tot er gespecialiseerde hulp ter plekke is. Voor dit werk moet je dus wel tegen een stootje kunnen en het niet erg vinden om te werken als anderen slapen. Dit heeft dus ook een impact op jouw sociale leven.